Mi a LOT szám?

A LOT szám = gyártási tétel szám vagy szokták még hívni termék gyártási számnak. Egyedi azonosító, mely a termékek gyártási "körülményeit" teszi visszakereshetővé. Ezt a jelölést a termék gyártója képezi, és nyílvántartást vezet róla. A jelölés abban segít, hogy a tömeggyártásban készült termékek nyomonkövethetőek legyenek. Minden gyártási ciklusnak külön-külön, EGYEDI LOT száma kell hogy legyen. A LOT szám alapján a gyártónál vissza lehet keresni azt, hogy adott azonosítóval ellátott terméket mikor, milyen alapanyagokat felhasználva, melyik gyártósoron készültek.  

Ezt a fajta szigorú azonosítást az élelmiszeriparban, gyógyszeriparban, az állateledel gyártásban is alkalmazzák.
A LOT szám felhasználása akkor vállik fontossá ha fényderül egy gyártási hibára, és vissza kell hívni termékeket. A LOT nyilvántartás miatt nem kell az összes terméket a piacról bevonni, hanem elég csak azokat a termékeket visszahívni amelyiknek a gyártási azonosítója, LOT száma, megegyezik a hibás termék LOT számával. 
A LOT szám kelezlés nyílvántartása nagyon fontos a gyártó, nagy-, és kiskereskedők cégek esetében. Az ilyen vállalkozások ügyviteli rendszereinek úgy kell működniük, hogy az értékesítési lánc megfelelő részét ki lehessen mutatni. Minden részvevőnek bizonyítani kell tudni azt, hogy a termék adott LOT számmal honnan, mikor, és mennyi érkezett be a raktárba, és ez a termékből mikor, mennyit, és milyen irányba hagyta el a raktárat (kinek lett értékesítve).  


A Dolphin Ügyviteli megoldásaiban mára a kezdetektől megtalálható a LOT, SARZS, SZAVIDŐ-s termékek kezelés nyilvántartása. Fontosnak tartjuk azt, hogy az értékesítési lánc kimutatható legyen a rendszerből. 

Készlet-nyilvántartó programról információk

Készlet-nyilvántartó program

Professzionális készletkezelést szeretne egyszerű és átlátható módon? Percre pontos adatokkal? Akár több raktárra vonatkozóan? Egyedi, cégre szabott bizonylatokkal? Rugalmas árazással? Szabadon bővíthető termékadatokkal? Akkor Önnek is ideális megoldás a Dolphin StrorePro programunk.

Vissza a tudásbázisba