Online számla - Jogszabályi változás 2021.01.04-től

2021. január 1-vel az Online Számla rendszer a 3.0-s verzióra vált. Lényegi változások keletkeznek a számlaadat-szolgáltatást illetően. Ahhoz, hogy a jogszabályi kötelezettségnek eleget tegyenek, a számlázó szoftveret és a kapcsolódó modulokat frissíteni kell, a Dolphin- InvoicePro számlázó program esetében 4.6.1 vagy ennél magasabb verzióra. Ez a verzió már a 3.0 adatszolgáltatást támogatja.

Az idén júliusi változásokhoz hasonlóan most is kaptak időt a vállalkozások az átállásra. Online Számla: Március végéig tart a szankciómentes időszak  további információ https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Online_Szamla__Marciu20201216.html

Amennyiben Ön 4.5.x verziójú programot használ a program jelezni fogja az új verzió elérhetőségét, ekkor tudja majd frissíteni a programot. Program frissítési tájékoztató

Változások az Online Számla Adatszolgáltatás 3.0 verziójába

Minden kiállított számla adatszolgáltatás-kötelessé válik

Az Online Számla legfontosabb változása, hogy 2021. január 1-től minden számla, köztük a külföldi vevőknek és a magánszemélyek részére kiállított számla is adatszolgáltatás-köteles lesz. Külföldi vevő esetén csak az EU Adószám vagy csak a közösségen kívüli adószám lehet megadva. Ha a magyar adószám mezőben van adat, azt ki kell törölni a helyes adatszolgáltatáshoz. 

A magánszemélyek esetében fontos, hogy be legyen állítva a Magánszemély jelölés a törzsben.  (Magánszemélynek kiállított, nyomtatott számlán a vevő adat szerepelni fog, de az adatszolgáltatásba nem küldhető a név és cím adat GDPR miatt.) 

Ez a számlát kiállító részéről fokozott odafigyelést igényel!

Külön kategóriát képeznek még azon partnerek, akik nem magányszemélyek és nem adó alanyok, de nem rendelkeznek adószámmal. Ezen partnerek például az adószám nélküli társasházak. Ehhez létrehoztunk egy új kategóriát a partner törzsben, ahol ezt jelölni lehet.

Új kötelező ÁFA kulcsok

Az eddig használt adómentességet jelölő ÁFA kulcsok bővítésre kerülnek. Ez azt jelenti, hogy például az eddig használt AM jelölés helyett az AAM lesz használatos, továbbá az AK ÁFA kulcs helyett több, az adott ügyletet jobban leíró ÁFA kulcsok kerültek definiálásra. Ettől függetlenül a régi AM/AK jelölések az ÁFA kulcs törzsből nem kerülnek automatikusan törlésre, mivel az ÁFA kulcs törzs eddig szabadon definiálható volt. A korábbi kulcsok törölhetővé válnak. Az új számlák esetében már az új ÁFA kulcsokat kell használni a helyes adatküldéshez.

E-számlázás Online Számlán keresztül

Dolphin E-számla modul megléte esetén választhatják mostantól, hogy az Online Számla rendszerén keresztül küldött számlát e-számlaként küldjék el partnereiknek, a magánszemélyek kivételével. Fontos tudni, hogy ebben az esetben a kibocsátót és a befogadót is terheli a számla archiválásának kötelezettsége.

Mit kell tenni a Dolphin szoftverek frissítéséhez?

Amennyiben a rendszer induláskor jelzi, hogy elérhető új verzió, frissítsék a szoftvert a szokásos módon. A Dolphin szoftverek frissítéséhez indítsák el a frissítő alkalmazást (Dolphin Update)! Amennyiben nincsen telepítve, itt találnak segítséget a frissítő alkalmazás telepítéséhez Dolphin Update program használata 

(Az új NAV verziónak megfelelő InvoicePro program verziószáma 4.6.01 vagy magasabb)

Amennyiben a Dolphin Update programban a Frissítés indítása feliratú gombra kattintva azt a feliratot látja, hogy a "Partnerre beállított frissítési időszak lejárt!", az azt jelenti, hogy Önnek lejárt a megvásárolt jogszabálykövetési időszaka.

Jogszabálykövetés vásárlásának menete, Dolphin frissítés megrendelése

A frissítést a következő oldalon tudja megrendelni tőlünk:

Dolphin Kft Ügyfélkapu megoldása elérhető itt

Első bejelentkezéséhez - amennyiben még nincs ehhez az oldalhoz jelszava - az 'ÚJ JELSZÓT KÉREK' feliratra kattintva, a velünk egyeztetett email címéhez tud új jelszót igényelni, melyet egy új emailben fog megkapni. (Ellenőrizze a Spam mappát is, ha nem érkezne meg a Jelszó!)

Az oldalra belépve tudja ellenőrizni a kibocsátó adatait és adhatja le a személyre szabott frissítési rendelését. Kérhet segítséget a telepítésben, ezt a megrendelésnél külön tételként adhatja hozzá a frissítéshez.

Emlékeztető az Online számla rendszer regisztrációval és a Számlázó programban történő beállításával kapcsolatban (2020-as korábbi videós segítségünk):

Online számla regisztráció és beállítása

Milyen további teendője lesz a frissítés után?

Nézze át partner adatait számlázás előtt! Jelölni kell, hogy a vevő cég, magánszemély vagy egyéb-e. Ha van adószáma a vevőnek, azt a megfelelő adószám mezőbe kell írni.

Ügyeljen a megfelelő ÁFA kulcs használatára! Ha nem számszerű adókulcsot használ, ellenőrizze, hogy az adott ügyletre melyik ÁFA kulcsot kell használnia!

Ellenőrizze a számla nyomtatási képét nyomtatás előtt! A különböző egyedi nyomtatási képeken nem biztos, hogy van elég hely az új ÁFA kulcsok megjelenítésére. Amennyiben problémát tapasztal a nyomtatási képpel, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz.