Online számla - Jogszabályi változás 2020.04.01-tól

nav online adatszolgáltatás

2020.04.01 0:00 órától az Onlnie Számla rendszer részlegesen a V2.0-s formátumban fogadja be a számlákat.
Ahhoz, hogy jogszabályi kötelezettségének eleged tegyen, számlázó szoftverét frissíteni kell 4.5.01 vagy magasabb verzióra.)

A NAV eredetileg árilis 1-től kötelezővé tervezte tenni az új verzióra átállást, azonban a korona vírusra való tekintettel ezt a határidőt meghosszabbították 2020.06.31-ig (az összeghatár eltörlésének időpontjáig).
Mi azt ajánljuk, hogy minél hamarabb térjen át az új verzióra és frissítse Dolphin szoftvereit.

A V2.0 változás főként technikai jellegű.  
Természetesen Mi is felkészítettük a rendszereinket a változásokra.
Az új verzió(k) 2020.03.30-tól elérhetőek! 


Kérjük, indítsák el a frissítő alkalmazást! Amennyiben nincsen telepítve, itt talál segítséget a frissítő alkalmazás telepítéséhez. Dolphin Update leírás

(Az új NAV verziónak megfelelő InvoicePro program verziószáma 4.5.01 vagy magasabb)

Amennyiben a Dolphin Update programban a Frissítés indítása feliratú gombra kattintva azt a feliratot látja, hogy a "Partnerre beállított frissítési időszak lejárt!", az azt jelenti, hogy Önnek lejárt a megvásárolt jogszabálykövetési időszaka.

Jogszabálykövetés vásárlásának menete, Dolphin frissítés megrendelése

A frissítést a következő oldalon tudja megrendelni tőlünk:

http://ugyfelkapu.dolphin.hu/

Első bejelentkezéséhez - amennyiben még nincs ehhez az oldalhoz jelszava - az 'ÚJ JELSZÓT KÉREK' feliratra kattintva, a velünk egyezetett email címéhez tud új jelszót igényelni, melyet egy új emailben fog megkapni. (Ellenőrizze a Spam mappát is, ha nem érkezne meg a Jelszó!)

Az oldalra belépve tudja ellenőrizni a kibocsátó adatait és adhatja le a személyre szabott frissítési rendelését. Kérhet segítséget a telepítésben, ezt a megrendelésnél külön tételként adhatja hozzá a frissítéshez.

Emlékeztető az Online számla rendszer beállításával kapcsolatban:

Videó megtekintése

Változások címszavakban

Az új számla szolgáltatási struktúra nem befolyásolja a szoftver felhasználó szintű működését néhány funkciótól eltekintve, ezen változások a következők:

  • Bekerült a szoftverbe a Pénzügyi képviselő beállítás, melyről adatot szolgáltatunk az Online Számla rendszere felé.
  • A kibocsátóhoz rögzíthető a csoportos adószám, rögzítése esetén ellenőrzésre kerül az adószám ÁFA kódja (csoport tagság esetén 4-nek kell lennie).
  • Nem lehet letárolni a kibocsátót, ha az adószám első 8 karaktere és az EU adószám utolsó 8 karaktere nem egyezik meg.
  • Partner beállításainál változott a „Cég” besorolás „Cég/Adószámos magánszemély” besorolásra.
  • A szoftverből indítható számla technikai érvénytelenítése.
  • A NAV Online Számla kezelés bővült a Státusz ellenőrzés funkcióval, mellyel ellenőrizhető a rendszerben található adatok és az Online Számla rendszerében található adatok egyezősége (tranzakciós kód, sorszám, státuszok, dátumok, összeg kerül ellenőrzésre).
  • A fő képernyőn kiírásra kerül, ha valamely kibocsátóhoz nincsenek kitöltve az Online Számla technikai felhasználó mezői.
  • A kelt dátum állítása letiltásra került.
  • A számlák listájában egy új oszlopban jelölésre kerül egy számla Online Számla státusza.
  • Online számla köteles számlák esetében csak fix ÁFA kódokat lehet használni.

 

DolphinStore és Dolphin InvoiceOutsource információk

Fontos információ azon ügyfelek számára akik külső adatforrásból, vagy készletprogramból állítják ki a számláikat.- (Ebben változás nem történt a korábbi NAV verzióhoz képest!

Amennyiben Ön A Dolphin StorePro készletkezelő, vagy a Dolphin InvoiceOutsource Tömeges számlázó programot is használja számlakiállításra az Online adatszolgáltatás maradéktalan teljesítéséhez az eddigi megszokástól eltérően, számlakészítés közben nyitva kell tartania a Dolphin-InvoicePro számlázó rendszert!

Mit is jelent ez a gyakorlatban.

Önnek csak annyit kell tennie, hogy a számlázás megkezdése előtt el kell indítania a Dolphin-InvoicePro számlázó rendszert, és az elindított programot a számlázás végéig nyitva kell tartania!

A Számlák kiállítását a "külső" (Készlet, Outsource) modulok végzik. A Rendszerek zárt kapcsolatban vannak a számlázó programmal. A modulok segítségével előállított számlák adatküldését viszont a számlázó szoftver végzi, ezért szükséges az, hogy a számlázó programot mindig nyitva tartsa a háttérben.