Jogszabályi változás 2019.04.30

nav online adatszolgáltatás

Haladékot kaptak a cégek a NAV Online V1.1 átállásra.
2019.04.29 közzétették a onlineszamla.nav.gov.hu oldalán, hogy 1 hónap haladékot kaptak a cégek. A cikk itt olvasható.

 

 

2019.06.04 0:00 órától viszont már csak a V1.1-es formátumban fogadja be a számlákat a NAV rendszere. (Számlázó szoftverét frissíteni kell 4.4.X verzióra.)

A V1.1 változás főként technikai jellegű.  
Természetesen Mi is felkészítettük a rendszereinket a változásokra.
Az új verzió(k) 2019.04.22-től elérhetőek! 
Kérjük, indítsák el a frissítő alkalmazást! Amennyiben nincsen telepítve, itt talál segítséget a frissítő alkalmazás telepítéséhez. Dolphin Update leírás

(Az új NAV verziónak megfelelő InvoicePro program verziószáma 4.4.X)

Amennyiben a Dolphin Update programban a Frissítés indítása feliratú gombra kattintva azt a feliratot látja, hogy a "Partnerre beállított frissítési időszak lejárt!", az azt jelenti, hogy Önnek lejárt a megvásárolt jogszabálykövetési időszaka.

Jogszabálykövetés vásárlásának menete, Dolphin frissítés megrendelése

A frissítést a következő oldalon tudja megrendelni tőlünk:

http://ugyfelkapu.dolphin.hu/

Első bejelentkezéséhez - mivel még nincs ehhez az oldalhoz jelszava - az 'ÚJ JELSZÓT KÉREK' feliratra kattintva, jelen email címéhez tud új jelszót igényelni, melyet egy új emailben fog megkapni. (Ellenőrizze a Spam mappát is, ha nem érkezne meg a Jelszó!)

Az oldalra belépve tudja ellenőrizni a kibocsátó adatait és adhatja le a személyre szabott frissítési rendelését. Kérhet segítséget a telepítésben, ezt a megrendelésnél külön tételként adhatja hozzá a frissítéshez.

Emlékeztető az Online számla rendszer beállításával kapcsolatban:

Videó megtekintése

Jó számlázást!

Változások cím szavakban

NAV v1.1 kommunikáció

  • HUF-os számla esetében árfolyamot 1 forinttal kell kitölteni. (Technikai változás, a rendszer kezeli.)
  • Devizás számlák esetében kötelező az árfolyam megadása. Forinttól eltérő fizetési deviza esetében mindenképpen töltse ki az árfolyam mezőt a számlán
  • ÁFA összesítő részletes kitöltése kötelező. (Technikai változás, a rendszer kezeli.)
  • Mennyiségi egységek használata kötelező! Minden kiállított számla tétel sort el kell látni valamilyen mennyiségi egység információval
  • Tételek megnevezésének kitöltése kötelező lett. A rendszer kezeli. Emiatt kivezetésre került az a lehetőség, hogy tétel megnevezések nélkül küldjön a rendszer számla adatokat.
  • 0-ás ÁFA kulcs nem küldhető a NAV online rendszerébe. Ilyen esetekben, kérjük használjanak betűvel jelölt áfakulcsokat (pl.: KT közösségen belüli termékértékesítés, KS- közösségen belüli szolgáltatás értékesítés) 
  • Minimális adattartalom funkció megváltozott. Bővült a kötelező adatszolgáltatással érintett adatok köre. (Technikai változás, a rendszer kezeli.)
  • Csökkentett adattartalmommal történő adatküldés lehetősége megszűnt. Kivezetésre került a rendszerből.

Termékdíjas adatszolgáltatás javítása

  • Beállíthatóvá tettük, hogy a termékdíjas számlázás esetén küldjön-e a rendszer adatokat vagy sem. Mivel az adatszolgáltatás nem kötelező.

NAV adatszolgáltatási menüpont szolgáltatásainak bővítése

  • Kézzel feltöltött számlák már visszajelölhetőek a rendszerben. Ha az adatszolgáltatást nem automatikusan végezték és az adatokat kézzel feltöltötték a NAV rendszerébe, akkor a rendszer nem küldöttnek jelölte ezeket a számlákat. A funkció segítségével ilyen számla esetén be lehet állítani azt, hogy az adatszolgáltatás megtörtént kézzel. A Program az ilyen beállítást többször ellenőrzi a NAV rendszerében, és csak akkor engedi beállítani a kézi feltöltést, ha visszaellenőrizhető a számla.

 

Fontos információ azon ügyfelek számára akik külső adatforrásból, vagy készletprogramból állítják ki a számláikat.- (Ebben változás nem történt a korábbi NAV verzióhoz képest!

Amennyiben Ön A Dolphin StorePro készletkezelő, vagy a Dolphin InvoiceOutsource Tömeges számlázó programot is használja számlakiállításra az Online adatszolgáltatás maradéktalan teljesítéséhez az eddigi megszokástól eltérően, számlakészítés közben nyitva kell tartania a Dolphin-InvoicePro számlázó rendszert!

Mit is jelent ez a gyakorlatban.

Önnek csak annyit kell tennie, hogy a számlázás megkezdése előtt el kell indítania a Dolphin-InvoicePro számlázó rendszert, és az elindított programot a számlázás végéig nyitva kell tartania!

A Számlák kiállítását a "külső" (Készlet, Outsource) modulok végzik. A Rendszerek zárt kapcsolatban vannak a számlázó programmal. A modulok segítségével előállított számlák adatküldését viszont a számlázó szoftver végzi, ezért szükséges az, hogy a számlázó programot mindig nyitva tartsa a háttérben.