Jogszabályi változás 2018 július 1-jétől

nav online adatszolgáltatás

 2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.
A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá eső okiratok – adataira vonatkozó adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől a kiállítás után, rövid időn belül, elektronikusan teljesítendő.

Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz. Kötelező minden olyan cégnek, amelyek áthárított áfa tartalmú számlát állítanak ki. Alap esetben 2018 július 1-től rendelkezni kell erre megfelelő szoftverrel, azonban ez a határidő kitolódhat egészen addig, amíg az első 100 ezer Forint feletti áfa tartalmú számlát ki nem állítja.
A program internet elérhetőség esetén azonnal küldi az érintett számlákat a NAV rendszerébe. Amennyiben nincs internet elérhetőség a gépen, úgy amint lehetőség van internet használatára, a a program azonnal megpróbálja feltölteni az érintett számlát a NAV szerverére. (Ilyen esetben azonban köteles jelezni a NAV felé, hogy internet hiányában nem tudta azonnal küldeni a számlákat.) A szoftver segítségével beállítástól függően feltöltheti a 100 ezer Ft feletti áfa tartalmú számlákat, vagy választhatja azt is, hogy az összes kiállított számláját elküldi.
Amennyiben vállalkozása érintett a jogszabályváltozásban, úgy mindenképpen ajánlott a Dolphin InvoicePro legfrissebb változatára frissítenie, amely a 4.3 verziótól bővül a NAV Online számlaküldés funkcióval.


Figyelem!
A Dolphin Invoice 3.x verziók terméktámogatása és fejlesztése 2009-ben megszűnt, így ezen szoftvereknél már nem biztosítható a jogszabálykövetés. Amennyiben továbbra is minket választ, kérjük vegye fel a kapcsolatot konzulenseinkkel.