Számlázó programok online bekötése

NAV bekötés

Számlázó programok online bekötése a NAV-hoz? 

Várhatóan 2017 júliustól.

Az elmúlt időszakban többször is felröppent a hír, hogy a kormány tervezi a számlázó programok online bekötését a NAV-hoz, hasonlóan a pénztárgépekhez. Egy, a Magyar Időkben megjelent mai interjúban Tamásné Czinege Csilla a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára megerősítette ezt a szándékot. A bekötésekre várhatóan 2017. júliusában kerülhet sor és azoknak a számláknak az adatai fognak automatikusan beérkezni az adóhatósághoz, amelyeknek adótartama meghaladja 100.000 Ft-ot.

Az elképzelések szerint az így beérkező adatokat összefésülik majd az EKÁER -rel is, így egy ellenőrzés során nem csak az EKÁER-ben előzetesen regisztrált adatok, hanem a számlák tartalma is rendelkezésre fog állni a NAV munkatársai számára.

A helyettes államtitkár kifejtette azt is, hogy a beérkező számlainformációk az adóügyi kockázatok elemzését is nagyban segítik majd. Jelenleg az informatikai rendszerek fejlesztésének előkészítése, illetve a jogi háttér kialakítása zajlik.

Arról, hogy kell-e adatot közölni valamilyen rendszerességgel (pl. havonta, negyedévente) a többi, 100.000 Ft alatti adót tartalmazó számlákról, vagy milyen módon lesznek érintettek a kézi számlatömböt használó cégek, még nincs információnk. Ha új részlet lát napvilágot ebben a témakörben azonnal közzé fogjuk tenni. Ha nem szeretne lemaradni semmilyen információról, kövessen bennünket a Facebook-on!